Coaching Consulten HSP nu ook online via zoom  of uw eigen telefoon. Wel zo gemakkelijk tijdens corona en ook nog goedkoper  dan een persoonlijk consult. 

Alles over HSP Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit Hulp op maat Centrum Dharma Brunssum 

 

Centrum Dharma (Asherah van den Berg) biedt hulp op maat aan iedereen die vermoed of weet dat hij of zij Hoogsensitief of hoogbegaafd is. Voor jongeren en kinderen, ouders en / of of leerkrachten die meer willen weten over het zogenaamde fenomeen hooggevoeligheid en daaruit voortkomende vragen en problemen.

 

Het is echter geen fenomeen. Het is geen ziekte. Het komt al eeuwen voor. Het is niet nieuw, er worden alleen steeds meer hoogsensitieve kinderen geboren en het trieste hieraan is dat veel ouders het niet kennen en niet begrijpen. Ze gaan naar de huisarts en vertellen de symptomen. Meestal komt een kind of jong volwassene dan aan heftige chemische middelen te zitten wat dus helemaal niet goed is. De reguliere wetenschap erkent HSP nog niet. Zorgverzekeraars ook niet. Daar wil ik graag verandering in brengen zodat dit een erkend iets is in deze maatschappij. Deze kinderen , jongeren en ook de ouders struggelen al hun hele leven met iets wat heel normaal kan zijn als men maar weet hoe je er mee om kunt gaan. Het is een bijzondere eigenschap en die mensen , kinderen of jongeren hebben juist een heel bijzonder talent. Samen met een coach kunt je dat talent vinden.

 

Tevens geef ik op aanvraag lezingen over HSP. Gelieve daarvoor het contactformulier te gebruiken.

 

Alhoewel mijn opleiding HSP coach niet specifiek alleen de kinderen heeft, staat mijn hart zeker speciaal open voor hen. Men noemt ze ook wel nieuwetijdskinderen, sterrenkinderen, indigokinderen etcetera. Ik herken ze vaak meteen als ik ze tegenkom. Zoals velen weten zijn de ogen de spiegel van de ziel. Dit is zeker het geval bij hoogsensitieve kinderen. Als je hen in de ogen kijkt , kijk je direct in hun prachtige zieltje. Meestal stralende kijkers kijken je aan, soms met het wit van de ogen blauw.

 

In mijn directe omgeving en cliëntenkring heb ik gedurende de 20 jaar van mijn werk heel veel HSP-ers leren kennen en mijn aandacht en uitdaging ging dan vooral naar de verbinding van de man met zijn vrouw-zijn en daarnaast uiteraard ook naar de verbinding van de vrouw met haar man-zijn. Het Yin en Yang in evenwicht te brengen is vaak gemakkelijker dan je denkt. Het is de weg van je buitenkant naar je binnenkant. Vaak houden negatieve gevoelens en emoties je tegen om die weg toch in te slaan en vooral volwassen HSP-ers weten dan heel goed de aandacht te verleggen naar iets anders dan henzelf. Zij zoeken en vinden de afleiding in allerlei mogelijkheden en wegen om maar niet die weg naar binnen te hoeven gaan. Soms vluchten zij in de eenzaamheid en verdriet en isolatie, komen in depressies en raken geheel de weg kwijt, soms vluchten zij in reddersgedrag en zetten zich voor iedereen in hun omgeving totaal in, om maar niet naar hun eigen zielepijn te kijken. Soms vertonen zij slachtoffergedrag en/of worden ziek. Oftewel fysiek oftewel mentaal. Het lichaam gaat altijd reageren.

 

Ze hebben ook jarenlang geleerd hun hoogsensitiviteit uitstekend te verbergen. Het masker wordt alleen afgezet als men zich in een veilige omgeving bevindt. Dit houdt in dat zij het vaak ontzettend moeilijk hebben in een relatie, op hun werk en/of met sociale contacten. Dit maakt het traject wat de volwassene moet gaan soms (niet altijd want dit verschilt uiteraard per individu) langer en moeilijker dan dat van een kind. Toch is coaching van volwassenen een bijzonder mooie taak die ik graag op mij neem. Ik kan putten uit mijn eigen levenservaringen en al mijn werkervaringen, maar ook mijn verschillende opleidingen.

 

Intuïtieve coaching

In onze westerse cultuur zijn we erg gericht op zaken buiten onszelf. We hebben het druk met ons werk, onze relaties en contacten en maken te weinig tijd om bewust de verbinding met onszelf te ervaren. Er is vaak een grote dis-balans tussen ons denken en hoe we ons voelen. Als Intuïtief HSP Coach kijk ik samen met jou naar je huidige situatie en naar de vraag die er is. In een aantal gesprekken wordt de kern van het probleem naar boven gehaald en wordt er gewerkt aan het herstellen van de natuurlijke balans. Zo leer je weer om in je eigen kracht te komen en bewust verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf in de situatie van dit moment.

 

Inzicht in je eigen ontwikkelingen vanuit het verleden is vaak de sleutel tot het nemen van volwassen verantwoordelijkheid in het Nu. Dit kan gerelateerd zijn aan werk, privéleven of geestelijke- en lichamelijke gezondheid.

Om een coachtraject te gaan volgen wordt er eerst een intakegesprek gehouden. Daarin wordt gekeken naar de problematiek die er ligt en naar de mogelijkheden om samen aan de slag te gaan. Deze samenwerking zal plaatsvinden op basis van gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij beide partijen er bewust voor kiezen mee te werken aan dit proces. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de tijdsduur en de aanpak.

Bij mijn werkwijze laat ik me naast mijn kennis en kunde ook

leiden door mijn intuïtie en kijk wat er op dat moment nodig is. Door de vaardigheden die ik me eigen heb gemaakt ben ik in staat de coachee (degene die gecoacht wordt) zodanig te begeleiden dat hij zijn eigen antwoorden vindt. Vanuit een empathische houding luister ik met aandacht en liefde voor al wat is.
Mijn inspiratie haal ik zowel uit de Westerse als uit de Oosterse denkwijzen. Juist door die beiden te combineren ontstaat er een mooie ingang voor een wezenlijk contact. De coachee is verantwoordelijk voor zijn eigen veranderingsproces. Uitgangspunt is altijd dat het gesprek plaats vindt op basis van gelijkwaardigheid. Zingeving en bewustwording staan centraal met als uitgangspunt een holistisch mensbeeld en raakvlakken met de boeddhistische levensvisie. Mijn behandelingen worden (nog) niet vergoed door de ziekenfondsen.

 

Wat is Hoogsensitiviteit nog meer?

 

Vind je het moeilijk om in je eigen energie te blijven? Voel je je bijvoorbeeld vaak een (energetische) spons, moe, of heb je last van een vol hoofd? Dit kan komen door hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit is een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling komt. Hoogsensitieve, mensen worden ook wel aangeduid met de term HSP'er: hoogsensitief persoon, of in het Engels highly sensitive person. In feite is hun zenuwstelsel gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en meer energie dan bij de meeste andere mensen.

 

 

Er is zoals al aangegeven veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit fenomeen onder meer door Elaine Aron. Zij heeft de term HSP geïntroduceerd. Hoogsensitiviteit bestond zoals we al eerder lazen al langer, maar zij heeft het onder de aandacht gebracht van het grotere publiek door haar onderzoeken en haar boeken. 15-20 procent van de bevolking zou hoogsensitief zijn; iets minder dus dan een op de vijf mensen. Zij zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken , waar anderen (nog) niets van opmerken. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld eerder gevaar waarnemen en voelen wat er aan de hand is. Wanneer hoogsensitieve mensen een ruimte binnenkomen, komt er ineens veel op hun af. Ze voelen de sfeer aan, horen de geluiden, ruiken de geur en zien de blikken van de mensen. HSP'ers weten vaak meteen wat zij aan mensen hebben, zelfs als die zich anders voordoen dan zij zijn. Ook tijdens een gesprek kunnen zij zich goed afstemmen op de ander, waardoor zij al snel weten waar een ander naar toe wil.

Veel hoogsensitieve mensen hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Ze hebben een rijk gevoelsleven en worden snel geraakt door de schoonheid van details. Een minder sensitief persoon merkt zulke details niet zo snel op.

 

Een consult of afspraak is gemakkelijk aan te vragen via het contactformulier op mijn website of telefonisch via de bereikbaarheidsuren. U kunt ook de voicemail inspreken dan bel ik u binnen 24 uur terug 

 

Warme groet

 

Asherah van den Berg