ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN WORDEN DE BELANGRIJKSTE STROMING

ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN WORDEN DE BELANGRIJKSTE STROMING

 

Het is zo langzaam maar zeker veilig om te zeggen dat alternatieve geneeswijzen niet langer ongebruikelijk zijn. Een bezoek aan de apotheek verteld het verhaal. Je treft er schappen aan die uitpuilen van de verschillende merken en type vitamines en kruiden en ook geneesmiddelen die niet eens daar verkocht zouden mogen worden. Het is erin geslopen , gegroeid vanwege het verdienmodel en het gemak dat de apotheken niet overbelast raakten neem ik aan. Ook in diverse winkels die niets te maken hebben met medicijnen verkoopt men volop chemische middelen en de verkopers zijn er niet eens voor opgeleid .achter de toonbank van de sigarettenbalie ligt meer dan genoeg. Dit is vaak genoeg aan de kaak gesteld door de media op tv zoals RADAR EN KASSA maar toch koopt men vlijtig en volop voor iedere kwaaltje en iedere pijntje de middelen op zoveel verschillende plaatsen dat niemand meer weet wat echt is en wat niet.

Deze trend weerspiegelt het feit dat de Amerikanen meer dan $ 30 miljard van hun eigen geld uitgeven aan alternatieve therapieën elk jaar zo blijkt uit een studie die al weer dateert uit 1997. (study published in the Journal of the American Medical Association.)

Bovendien werden er 628 miljoen bezoeken afgelegd bij alternatieve gezondheid behandelaars, 243 miljoen meer als bij de huisarts. (waar voor elk consult ook een bijdrage geld van $10 dollar) Bijna de helft van al deze bezoeken waren bij de chiropractor , orthomoleculair geneesheer, osteopaat en/of voor diverse andere therapieën en disciplines , maar vergeet ook niet de diverse massage therapieën

De lijst van alternatieve therapieën verandert frequent omdat meer en meer behandelwijzen veilig en effectief blijken te zijn. Alternatieve geneeswijzen zijn hoofdzakelijk in vijf categorieën te verdelen. Traditionele systemen (Chinese, Ayurvedic); Geest en lichaam interventie; Handoplegging; Biologische therapieën (vitamine, kruiden); en tenslotte energetische therapieën.

Wat is de stuwende kracht naar alternatief genezen?
Consumenten, vooral diegene tussen 30 en 55 jaar, zijn de kracht achter de groei van alternatieve geneeswijzen. Volgens de 1997 getuigenis van Eisenberg voor de U.S. Senaat, één op de twee mensen gebruiken niet conventionele therapieën. De voorkeur gaat uit naar de niet – inbreuk – makende aard van alternatieve therapieën, verder hebben alternatieve therapieën de belofte in zich het verouderingsproces te vertragen. Een andere motivatie zijn de toegenomen kosten van traditionele geneeswijzen zonder een toegenomen service of kwaliteit zo stelt Dr. Dr. Roger Jahnke, een acupunctuur arts en Chinese geneeswijzen en auteur van het boek: ‘The Healer Within’.

Ik zelf wil hier aan toevoegen dat de kosten van de zorgverzekeraars de pan uit rijzen de laatste jaren. Vaak betaalt men veel en veel te veel voor wat men ervoor krijgt. Achter dit systeem zitten grote bedrijven, met personeel en grote bedrijfsgebouwen wat allemaal betaald moet worden. Door wie, door de Nederlandse burger uiteraard. Daarnaast wil elke maatschappij uiteraard geen verlies draaien dus wordt er ieder jaar een aantal procentjes boven op de maand- en jaarpremie gedaan. Of dit nodig is of niet, vlakt niet na te gaan. Het is een mega concurrentiestrijd elk jaar. Iedereen twijfelt zo erg, dat driekwart Nederland aan het eind van het jaar op de website INDEPENDER gaat kijken en daar zijn of haar keuze maakt voor het komende jaar. “ Zijn mijn onkosten wel gedekt? Hoeveel zieker word ik volgend jaar? De lijst van wat wel en niet vergoed wordt is voor een simpele leek niet eens te ontcijferen, dus moet je wel de telefoon pakken en om uitleg vragen.

Een derde drijfveer is dat traditionele dokters meer en meer de alternatieve therapieën zijn gaan accepteren. Steeds meer verschijnen er artikelen over alternatieve geneeswijzen in traditionele vakbladen. We krijgen regelmatig dokters die van onze diensten gebruik maken, chiropractor en acupunctuur of ze sturen hun patiënten. Cardiologen nemen zelf ook antioxidanten en extra vitaminen en psychiaters beginnen zich te realiseren dat St John’s Wort kruiden ook werken.

Veilige en effectieve alternatieve therapieën kiezen.
Edelberg zegt hierover; “De houding ten opzichte van alternatieve geneeswijzen varieert nog steeds zeer veel per regio maar chiropractors en acupunctuur zijn nu wel goed ingeburgerd. Gewoonlijk is het dat hoe meer studies het effect van een therapie onderschrijven des te groter de acceptatie. (Dit betekent wel dat voor de studies de positieve effecten al duizenden jaren het zelfde waren!) Voorbeeld: Een aantal gecontroleerde studies bewijzen het effect van acupunctuur bij behandeling van osteo-arthritis en migraine. Andere studies tonen positieve resultaten bij pijn bestrijding, drugs en medicijn verslavingen twee gebieden waar de traditionele geneeskunde zeer gelimiteerd is.

Maar zoals met al het andere, ook met alternatieve remedies is het goed om daar voorzichtig mee om te gaan. Studies tonen dat bepaalde vormen niet schadelijk, maar ook niet bij iedereen werkzaam zijn. De laatste studie bijvoorbeeld bij het gebruik van garlic (knoflook) m de bloeddruk te verlagen toont dat het slechts enkele maanden werkzaam is.

Dekking door de verzekering.

Alhoewel in de armen gesloten door de massa zijn alternatieve therapieën nog steeds niet omarmt door verzekeringsmaatschappijen. In zijn testimonium voor de U.S. Senaat omschreef Dr. Eisenberg dat een patiënt die een behandeling omschreef als een therapie dat uit eigen zak moest betalen. Deze uitspraak verteld hoeveel gebruikers van alternatieve geneeswijzen terugbetaald krijgen van de verzekering. De laatste jaren zijn de terugbetalingen eerder versobert dan verbeterd. Momenteel zijn er wat men noemt ‘korting netwerken’ om te voorzien in - en geen terugbetaal service - maar korting service. Dr. Vasant Lad, directeur van het Ayurveda Institute in Albuquerque, NM; “Alhoewel Ayurveda zeer populair is krijgt u van de verzekering niets terugbetaald. John Weeks uitgever van The Integrator for the Business of Alternative Medicine hierover; “De meeste betalingen zijn contact voor rekening van de gebruiker zonder enige tegemoetkoming. Hij ziet een trend ontstaan de laatste drie jaren dat de consument een gereduceerd tarief wordt geboden tegenover de zekerheid dat de aanbieder de goedkeuring heeft verkregen aan de eisen van de verzekeringsmaatschappij te voldoen. (meestal chiropractors, acupunctuur, massage).

De behandelingen en massages in HSP coaching , Reiki, Tantra en Chakratherapie worden bij Asherah helaas voor de client niet vergoed! Wel kan zij een nota uitschrijven voor de belastingdienst aangaande opleidingen en cursussen. Geef gerust aan of u een nota wilt. U kunt ook een coulance aanvraag doen bij de zorgverzekering waar u bij verzekerd bent. Je weet maar nooit. Hun inzicht en erkenning groeit toch elk jaar . Aantoonbare diploma’s zijn niet zo belangrijk. Resultaten tellen wel degelijk voor mij. Kijk dus goed naar de achtergrond, de goede naam, de werkwijze en de geschiedenis van de therapeut is mijn advies. Hoe is de achtergrond van die persoon. Wie is diegene waar u naar toe gaat? Kun je daar zowel lichaam als geest laten behandelen? Ben je daar als mens welkom os is het een therapeut die niet uit passie en liefde voor zijn of haar beroep werkt? Die punten vind ik dan veel belangrijker dan de vele bijscholingen en vele eisen die nergens toe leiden dan alleen dat de therapeut zelf teveel in zijn of haar hoofd zit tijdens het traject van de cliënt en de cliënt alleen vanuit de kennis en kunde uit een of meerdere boeken bekijkt.

De macht aan de patiënt.
Het echte nieuws is dat de groei van alternatieve geneeswijzen zich verplaatst van de verantwoording van de dokter naar de patiënt zegt Jahnke. De sleutel is de revelatie in de trant van; “U bedoelt dat ik er zelf iets aan kan doen?” en “Ik kan er dus thuis iets aan doen zonder bijkomende kosten.” De echte doorbraak die plaatsvindt momenteel in de gezondheidszorg is dat we realiseren dat de ‘klant’, ‘consument’, ‘patiënt’ zelf ook iets kan doen!

Asherah merkt dan op:

Ieder van ons bezit het vermogen om te genezen. Wij zijn in staat  onszelf, onze relaties en onze omgeving te genezen en wij kunnen anderen leren hoe zij hun genezende gaven kunnen gebruiken, zodat wij allemaal samen kunnen werken om een wereld van heelheid en harmonie te creëren. De sleutel hiertoe is inzicht in de fundamentele substantie van het leven zelf:

Die substantie heet de “ Eigen Energie” . Alles om ons heen is Energie, de mens ook. Een gezond mens is rationeel en emotioneel, lichamelijk en spiritueel in evenwicht en hij volgt zijn/haar eigen weg, verwerkelijkt zijn/haar eigen mogelijkheden en legt op alle terreinen van zijn/haar leven welzijn en vitaliteit op de eerste plaats.Het spreekwoord heet niet voor niets:

IK WERK OM TE LEVEN EN NIET IK LEEF OM TE WERKEN “************************************************************************************************************************

Mijn vader zaliger Henk van den Berg maakte in 1979 van een foto een prachtige houtskooltekening van mijn dochtertje en mij. Ik had net borstvoeding aan haar gegeven en kijk mijn baby aan, liggend op mijn schoot. Wat moet hij daar een plezier bij hebben gehad bij het maken van die 3 tekeningen. Zijn eerste kleinkind , zijn oudste kleindochter . Hoe trots en gelukkig was hij niet toen zij werd geboren. Die tekeningen waren het begin van zijn schilder carrière waar hij enorm veel plezier bij had om iets moois te maken. Vooral portretten waren zijn favoriete bezigheid waar hij uren en uren mee bezig kon zijn. 

 

Op de eerste tekening schreef hij : VERSTAND EN GEVOEL = PERSOONLIJKHEID

Deze zin is zijn eigendom, zijn “weten”, zijn inzicht, zijn gevoel . Dat nooit iemand al beweren dat die zin van hem of haar is, want dan is het plagiaat. Het is een drieluik van houtskool tekeningen die prijken in mijn woning als kostbaar goud. Hoe waar die spreuken zijn bleek wel heel mijn leven lang.

Op de tweede tekening schreef hij: “ WIL JE GELUKKIG ZIJN, DOE HET DAN”

Op de derde tekening schreef hij : JE BENT NIET ALLEEN OP DEZE WERELD”

************************************************************************************************************************

 In  feite is mijn mening :
 

 Als je elke dag een beetje goed voor jezelf zorgt,  dan hoef je nooit een  patiënt te worden.

Daarnaast loopt mijn ervaring dat het zelfgenezende vermogen van iedere mens sterker is dan men denkt , meer kan als men denkt. Meer dan ooit bewezen kan worden, meer dan de wetenschap kan verklaren.

 

Er is gewoon meer “ TUSSEN HEMEL EN AARDE” wat niet eens een verklaring nodig heeft, echter wel acceptatie 

HET BESTE ERAAN IS GEWOON DAT HET GRATIS IS. IEDEREEN KAN HET.

HET ZIT IN ELK MENS, IN ELK KIND EN IN ELK DIER, ZELF IN ELKE PLANT .

Hoe zou Nederland er uitzien qua kostenplaatje gezondheidszorg als dit net als eeuwen geleden al op de scholen werd aangeleerd aan elk kind, aan elke volwassenen? Een uur les per week en thuis de ouders leren het hun kinderen ook .Dan bleef er geld over voor andere dingen zoals bijvoorbeeld en onder meer de armoedebestrijding , jeugd- en jongerenwerk, , zinloos geweld wat voortkomt uit stress en zeer zware problemen thuis, mensen die op een veel te lange wachtlijst staan bij psychiaters en psychologen, welzijnswerkers en maatschappelijk werkers. Alles kan in Nederland en het welzijn van elke burger. Voor alles is wel een therapie te vinden, echter de beste therapeut bent U gewoon zelf. U hoeft alleen te weten waar het zit en hoe je het kunt activeren

 

Asherah van den Berg